Saturday, February 27, 2010

Isiklik tantsija



Stephen Leather

Tai 1996. Rotiaasta. Pete on noor reisikirjanik, kes seikleb mööda Bangkoki go-go baare ning leiab oma elu armastuse. Joy on tema unelmate tüdruk - noor, pimestavalt ilus ning üks Zombie baari kõrgemini tasustatud tantsijaid. Järgneb karusell seksist, uimastitest ja pettusest, enne kui Pete avastab, et tema isiklik tantsija ei olegi see, kellena esineb. Joy ei ole kaugeltki tema unelmate tüdruk, vaid temast saab hoopis Pete´i õudusunenägu.

Hea ülevaade Tai turismist - seksiturimist :) otsekohene ja ülevaatlik raamat. Pidev karusell usaldamatusest ja petmisest ning Tai firmamärgist "naeratus". Lugu armastusest, vihkamisest, kurbusest ja kättemaksust. Tai prostitutsiooni käsiraamat. Kindlasti oleks seda kasulik lugeda enne esimest Tai riigi külastust ... :)

Wednesday, February 17, 2010

Dubai... ja arvamused sellest kohast

Araabia Ühendemiraadid



Araabia Ühendemiraadid loodi 1971. aastal, pärast inglise koloniaalvõimu lahkumist Araabia poolsaarelt. AÜE-sse kuulub seitse emiraati: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Qaywayn, Ra’s al-Khaymah ja Al-Fuyairah. Pealinn asub Abu Dhabis, mille territoorium moodustab riigist 85%. Suurim turismikeskus ongi Dubai. Emiraadid on oma asjaajamises suhteliselt iseseisvad, liikumine nende vahel on vaba ja kuivõrd teised emiraadid peale Abu Dhabi ja Dubai on väga väikesed, siis tihti ei märkagi, mil olete ühest riigist teise jõudnud.

Googeldasin:

* Eesti kodanikud vajavad AÜE-sse sisenemiseks viisat, mille vormistab passikoopia alusel kas hotell või reisikorraldaja (paketireisi puhul). Vormistamise aeg 2-5 tööpäeva, hind sõltuvalt kiirusest 352-704 krooni, millele lisandub hotelli teenustasu kuni 250 krooni. Viisa saamine on keerulisem alla 30-aastastel vallalistel naistel.

* Rahaühikuks on Dubais AÜE dirham. 1 AED = 3,52 EEK.

* Kahekohaline tuba nelja-või viietärnihotellis maksab alates 1500 kroonist, sooduspakkumiste korral tuhande ringis. Kõige odavam periood Dubai külastamiseks on suvi, mil seal on kuni 45 kraadi sooja. Eurooplasele meeldivaim (jahedaim) aeg on detsembris-jaanuaris.


* Dubai ise oli erakordselt puhas ning rikkalik. Kui ma esialgu olin endale loonud eelarvamuse Dubaist kui tüüpilisest Aasia riigist, siis mu arvamus muutus kiiresti. Kaunid ja moodsad ehitised, palju istutatud rohtlaid (palmid, lilled), suured kaubanduskesused jms. Kõike ei olegi võimalik kirja panna, sest see jutt veniks liiga pikaks :)Kui aga soovitustest rääkida, siis kindlasti tasuks käia kõrbe safaril ning külastada veeparki (nime ei mäleta). Väga mõnus on õhtul linnavahel jalutada sest seal keeb elu tegelikult just õhtul pimedas!Igal juhul oli kogu see reis kustumatu mälestus ning ma läheksin sinna tagasi IGA KELL :)

* Pärast Dubais šoppamist on meeldiv mõnepäevane puhkus mõnes teises emiraadis. Vähem kui tunnise sõidu kaugusel asuvad Ajman ja Sharjah pakuvad kõrgtasemel rannakuurorte (Radisson SAS, Kempinski jt).

* Kel aega veidi rohkem, võiks sõita AÜE idarannikule, India ookeani kaldal asuvasse Al- Fuyairah'sse, kus hiljuti avati Le Meridieni keti luksuslik Al Aqah Beach Resort. Sealt omakorda on vaid mõnikümmend kilomeetrit Omaani põhjapoolsesse enklaavi, Musandami poolsaarele. Ja India ookean ise on juba omaette vaatamisväärsus.

* Hinnad on siis kõigis kaubanduskeskustes ja turgudel 50-70% odavamad kui tavaliselt. Kindlasti tasub minna kõrbesafarile (kui kannatad ja süda pahaks ei lähe) ja linnatuuril võiks ka käia, seal saab enam-vähem pildi ette, kus ja mis. Kullaturg oli vägev ning unustamatu mulje jättis ka 7-korruseline kasukakaubamaja, kui on huvi karusnahka osta (poole odavam, kui nt Eestis). Kaubanduskeskustest soovitaks muidu Burjumani, sealt leiab enam-vähem kõik tuntud brändid. Dubais pead arvestama, et vahemaad on päris pikad ja see koht pole üldjuhul jalgsi kõndimiseks. Ise olen eelistanud sellepärast kesklinna hotelli, kuna sealt on võimalik ka jalgsi liikuda väga paljudesse kohtadesse ja vajadusel viivad mere äärde tasuta bussid. Kui võtad mereäärse hotelli, siis pead palju taksoga liikuma. Taksod olid küll odavad, aga viimastel aastatel armastavad taksojuhid petta ja tiirutavad ringi, et arve suurem tiksuks. Põhiliselt asuvadki hotellid kas kesklinnas, mere ääres või siis Deiras. Viimane on minu hinnangul pisut lärmakam piirkond, kuna seal on palju turge (k.a. kullaturg) ja ka töölised elavad valdavalt sealkandis ning on räpakam. Deira poolele saab muidu kesklinnast päris kiiresti üle kanali abraga (maksab pool dirhamit ainult). Arhitektuur on vägev ja pidevalt ehitatakse seal midagi (mis võib ka häirida). Mõnes linnaosas satud justkui "Matrixi" filmi, jätab sellise tehisliku mulje. Mulle Dubais igal juhul meeldis ja läheks tagasi küll veel.


Dubai: to buy or not to buy

AÜE

Dubai

Üks paik nimega Sri Lanka


Minu esialgne plaan on minna Colombost lõunasse Galle piirkonda Koggala randa, mis asub 135 km Colombost lõunas. Lubatud on parimad rannad ja ilus loodus. Puhata seal üle nädala ja siis rännata Kandy piirkonda ja nautida veidi loodust ja teeistandusi ning siis juba tagasi Colombosse lennukile.

Sri Lanka on saareriik Lõuna-Aasias. Kuni 1972. aastani kandis nime Tseilon. Sri Lanka pealinn on Colombo.

Sri Lanka tuleb sõnast "Sinhaladipa" - Singalite saar, tõlgitud on ka teda, kui auväärne maa või auväärne koht. Tuntud on saar ka nimede Tseilon ja antiikajal Tabrobane nime all. Saare pindala on 65 tuh ruutkilomeetrit, seega poole suurem, kui Eesti. Elanikke on üle 19 milj, kellest suurem osa elab saare edela osas. Põhirahvus on singalid (75%), põlistamileid on 13%, sisserännanud tamileid 5% rahvastikust. Ametlikeks riigikeelteks on singali ja tamili keel. Tänu tasuta kooliharidusele on ligemale 90% rahvastikust kirjaoskajad. Kõrgeim mäetipp on Piduru Talagala.(2524 m). Pikim jõgi on Mahaveli 335 km. Põlisrahvus on kunagi küttimisest ja korilusest toitunud veddad, aga neid on alles vaid mõne tuhande ringis.
Mussooniperiood on lõuna- ja läänerannikul maist septembrini, idarannikul kestab mussoon detsembrist veebruarini. Sel perioodil sajab ohtralt vihma ja rannikul esineb tugevaid torme. Päevane keskmine temperatuur on aasta ringi 30 kraadi ümber. Keskmäestikus - Nuwara Eliyas jääb see 20 kraadi ligi. Parim aeg külastamiseks on jaan-märts.
Ajavahe Eestiga 4-5 tundi.

Googeldades olen teada saanud:

* Inimeste vaesus, eriti tamili sõjapõgenike oma, kes elavad humanitaarabi korras saadud presendiga kaetud osmikes, on vägagi ängistav. Lisaks keskkonna saaste probleemid, tänavatel õhu- ja mürareostus, reostunud jõed ja kalurikülades prügised rannad, džungli hääbumine (vihmametsadest on järel vaid üks Sinharaja metsa ala Ratnapura lähistel), suurlinnade lähedal olevad surnud korallriffid - kõik see ühele turismimaale just kasuks ei tule. Igal juhul ei maksa turismifirmade poolt ette näidatud piltpostkaartidest vaimustusse sattuda, palmi taustal värvilist loojuvat päikest ookeani veeremas näha pole sugugi nii sagedane, kui eeldada võiks.

* Kombed ja tavad
Templites jalanõud ära ja lühikeste pükstega samuti sinna ei lasta. Samuti on soovitav templite külastamisel kanda õlga katvat särki. Täiesti "out" on Buddha poole seljaga olles tema taustal enda pildistamine. Nii mõnigi turist on saanud selle tõttu automaatse riigist välja saatmise. Toitu süüakse enamasti parema käega, segades riisi ja selle juurde käivad karriroad keskel järjest kokku. Käsi pestakse enne ja pärast sööki enamasti lauale asetatud kausis või on siis kraanikauss söögikoha kuskil servas. Eesrindlikemates kohtades tuuakse sulle ka lusikas ja kahvel. Ise sõin kätega paar korda, enamasti kandsin siiski lusikat kaasas (lihtsalt vahepeal tuleb tulisest toidust tingituna nina pühkida ja siis on väga ebamugav, kui käsi toidune on).
Sri Lanka inimestel (ka Indias) on üks hea komme millegi positiivse näitamiseks oma pead küljelt küljele kõigutada, mis näitab ka mingi asja heakskiitu või jaatust. See on samaväärne meie pea noogutamisega.
Mõned singali keelsed sõnad siiski:ayubowan - tere tulemast karunakara - palunes-thu-ti - tänan

* Linnad
Ega neis viibida eriti mõnus ei ole. Rahvarohkus ja ohtralt sõidukite vingu ei ole just kõige meeldivam. Pärast mõnepäevast viibimist Colombos või Kandys lõi diislisaastast endale küll okas kurku. Suhteliselt ilus linn on Kandy oma tehisjärvega. Trincomalee on ainuke linn, kus on piisavalt õhku hingamiseks (tänu ookeanile mõlemal pool linna).
Positiivne on, et erinevalt Indiast, toimub linnades pidev prügikoristus, tõsi küll, kohati on räpasus siiski päris pealetükkiv, aga Indiaga võrreldes on lood tükk maad paremad. Colombo on suhteliselt igav linn, kus argipäeval liiklus on väga tihe ja mida tasub külastada vaid mõne muuseumi pärast.


* Raha ja päevakulud
Rahaühik on nagu Indiaski Ruupia. Kirjutamise hetkel oli 1 EUR = 121 Rs, ehk 8 Rs = 1 eek. Soovitan kaasa võtta sularaha või siis suurema summa puhul reisitshekke (teenustasu 100 Rs ehk 12 eek ümber). Suuremates linnades saab ka krediitkaardiga raha välja võtta pankadest, samuti on suuremates linnades võimalus ATM-dest Visa Electron kaardiga raha väljavõtuks.
Päevakulud jäävad 150-200 eek piiresse, kui liikuda põhiliselt ühistranspordiga, õlut osta alkoholipoest ja muuseumipiletid (tavataks 15 USD) välja jätta. Edasised hinnad on põhiliselt kohalikud, hotellipiirkondade tavahindadest pole mul suurt aimu.
Standardhind kõikidel suupistetel (snäkid, pähklid jne) ja enamusel puuviljadel on 10 Rs (tsipa üle eek) väikesest pakist või siis tükist. Puuvilja hind on üldjuhul antud tüki kaupa (mandariinid, mangod, banaanid).
Kraanist vett juua ei tohi, kuna mõnikord on sealt tulev vesi reostatud. 1.5 liitrise pudeli joogivee madalaim hind on 35 Rs, aga enamuses kohtades on see 40-45 Rs piires. Vee maitse on kah erinev, päris hea oli ühe rohelise triipudega sildiga vee maitse. Õlle hind poest ostes 0.625 l pudel kuskil 7 eek, valge inimese söögikohas 2-3 korda kallim.
Suveniiride ostmisel tasub eelnevalt ringi vaadata ja mitte esimese pakkumise peale kohe ostma asuda. Et elatustase on 6-8 korda meie omast madalam, siis tasub hind alati mõttes 6-8 korrutada ja siis võrrelda meie hindadega. Maitseained on väga odavad (v.a kardemon ja safran), nii on 100 g karri hind kuskil 20 Rs. Teed tuleb osta kohalikult turult, teevabrikutes turistidele müüdava tee kilo hind on üle 1000 Rs, turul on see 300 Rs kilo (parimad sordid). Sri Lanka elanikud ise ostavad B.O.P. (Broken Orange Pekoe) protseduuri läbi teinud teed. Kandy turul oli teepakkidel ka selle kohane märge.
Kõige rikkalikum valik käsitööd, mida ise nägin, oli Colombos riiklikus suveniiripoes laksala's, samas endale vajalikud asjad ostsin ikkagi kas turult või siis otse tootjatelt. Kandy laksala on tunduvalt kesisema valikuga, kui Colombo oma. Rikkalikult on erinevaid suveniiripoekesi ka Negombos. Üks väheseid unikaalseid asju, millega kohalikud käsitöömeistrid silma paistsid on erinevas suuruses ja värvivalikus rituaalsed maskid. Colombo perahera pildil on seal reklaamplakatil ka üks näha. Ise ostsin naturaalsest veisenahast tehtud suure koti, mis kaunistatud elevantidega. Jäi sinna 320 eek ehk 2600Rs kanti.

* Öömaja ja toit
Odavate võõrastemajade leidmisega on paras probleem, kuna Sri Lankal tuleb üldjuhul omale koht reserveerida (muidu tuleb otsingutele palju närvirakke kulutada). Hinnad algavad 500 Rs, tavataks on kuskil 600-700 Rs. Sellele lisandub ka enamikul juhtudel 10% maks. Võid ju küll omanikuga kokku leppida mingis hinnas ja ütled, et "tax included", aga enamasti nemad sellest aru ei saa, mis see "included" tähendab, noogutavad vaid pead ja lõpus saad ikka arve, kus see 10% on juurde keevitatud. See odavate tubade vähesus on üks suur miinus. Ise soovitan mingis kohas natuke ringi vaadata ja väheke kohalikega juttu teha. Enamasti leiab alati inglise keelt oskava isiku, kes meelsasti on valmis 300 Rs eest öömaja pakkuma.
Erinevalt Kagu-Aasiast on pesupesemise teenuse pakkujaid väga vähe ja hotellides on see suhteliselt kallis teenus, sestap soovitan osta pesupulbri pakk ja ise oma vähest pesu nühkida.
Traditsiooniline toit on "rice & curry" ehk siis suur kuhi riisi ja sinna juurde 3-4 erinevat karrirooga. Tavaline on pikad oad või mõni muu köögivili karri ja terava punase pipra kastmes. Sinna juurde veel mingid krõbuskid: papadam. Kohalikes söögikohtades on see väga odav: 5-10 eek, ainult suhteliselt puhast söögikohta on üpris raske leida. Enamasti on tegu kärbestest kubisevate ja puhtusega mitte just päris hiilgavate söögikohtadega. Lääne inimeste jaoks mõeldud paikades algavad hinnad 2-3 korda kõrgemalt. Magustoitudest soovitan soojalt väikestes poekestes müüdavat tumepruuni karamelli taolist pudingit: wattalapan. Poes müüdav jogurtitops maksab 12 Rs ümber. Tänaval müüakse savipotsikutes vesipühvli piimast tehtud hapendatud piimatoodet curd (65 Rs potsik), millele kohalikud ise lisavad palmisiirupit. See curd on oluline produkt, et oma kõhtu korras hoida, kui toituda pikemat aega väga piprasest kohalikust toidust.
Rannikupiirkondades on saadaval ohtralt kala ja muid mereandidest toite. Tuunikalast tehtud road on väga head, esmamaitsmisel ei saa kuidagi aru, kas on liha- või kalaroog.
Jookidest soovitan alkoholivaba ingveriõlut "Ginger Beer". Tükk maad meeldivam, kui magusad coca, fanta või rohked limonaadisordid.

* Transport ja teeolud
Lennujaam on Colombost üle tunni ajalise bussisõidu kaugusel, suhteliselt lähedal on Negombo linn. Lennujaamast viib eri buss Colombosse, aga ise soovitan peatuda hoopis Negombos, kus hotellide valik on oluliselt suurem. Meelishotelliks ränduritele on kujunenud "Silver Sands" ja seda täie õigusega: tubade hinnad 550-800 Rs, väga meeldiv omanik ja toit, kohe ookeani rannal ja palju võimalusi tutvumiseks kohalike kaluriküladega (jalgratta rent). Lisaks muidugi võimalus taksoga lennujaama saada (500 Rs). Lennujaama maks on üldjuhul lennupileti hinna sees, sestap ei maksa internetis leiduva "departure tax" summa üle ehmuda. Lennujaamas tuleb olla vähemalt kaks tundi enne väljalendu, siis sealne segadus ületab küll kannatlikkuse piiri. Nii sinna kui tagasilennul tuli öö veeta Prahas, sestap võiksid lõuna-Eesti inimestel kaaluda ka reisi alustamist Riiast, sest Riia lennukiga saaks sama päev tagasi.
Sri Lankal kehtib vasakpoolne liiklus. Liiklus teedel pole mitte päris nii hull, kui Indias, aga saare kesk ja lõunaosas on liiklus väga tihe ja üpris aeglane. Tunnis vast nii 40 km ikka jõutakse läbitud. Kirde osas (Trinco) jääb asustus hõredamaks, seal on ka kiirused vähe suuremad.
Kohalik hind tuk tuki sõidule on kuskil 20 Rs kilomeeter, turistidelt küsitakse vähemalt 3 korda enam.
Rongiga tasub pikemaid vahemaid läbida vaid juhul, kui on ohtralt prii aega käepärast. Pole mingi haruldus, kui rongiga läheb kuskile linna jõudmiseks 2 korda rohkem aega, kui sama tee bussiga ette võtta.
Ühistransport on praktiliselt tasuta: linnas sõit 0,5-1 eek, Colombo Kandy bussisõit (üle 100 km) maksis 9 eek ringis. Rong III klass veelgi odavam. Väiksemad AC bussid koorivad suure koti pealt millegipärast topelthinna. Kohalikud elanikud terrorismikartuses pakke bussidega ei vea, seetõttu tuleb kott ka bussi salongi toimetada. Parim koht on juhi istme taga või siis ees mootori kapoti peal. Üldjuhul on konduktorid väga abivalmid ja kui paluda, siis ütlevad alati, kus on mahaminekuks õige koht.
Bussijaamades on Colombos ja Kandys sadu busse ja sealne tohuvabohu teeb orienteerumise võimatuks, õnneks on alati võimalik juhatust küsida putkades olevatelt töötajatelt või siis kas või karastusjooke ja muid snäkke pakkuvatelt isikutelt.

* Loodus
Saare kesk- ja lõunaosas on määravaks üle 2 km merepinnast küündiv mäestik, mis on põhiliselt kaetud teeistandustega. Kohati on mäetippudes kasvamas ka kultiveeritud männikud (meenutab natuke seedermändi), aga sellist ürgmetsa praktiliselt pole. Metsik loodus on raskesti ligipääsetav, kuna järgi on metsikuid alasid suhteliselt vähe ja nendesse pääsemiseks tuleb korraldada safariretki, mis teeb loodusvaatlused väga kulukaks. Ise nägin metsikuid elevante ja hirvi vaid prügimägedel toitumas. Vihmametsadest on alles vaid Sinharaja mets Ratnapura lähistel. Metsikute elevantide nägemiseks soovitan külastada mitte Yala, vaid maa keskosas olevat Giritale lähedal olevat kaitseala, kus loodus ja vaated künklikule maastikule on oluliselt huvitavamad, kui Yala võsa meenutav kaitseala. Linnuvaatlusteks sobib vast kõige paremini Bundala kaitseala Hambantota linna lähedal saare lõunarannikul, samuti ka Uda Walawe rahvuspark, mis on ka troopiliste liblikate nägemiseks üks hea koht.

* Kandy - Peradeniya botaanikaaed ja Pinnewala elevantide orbude varjupaik . Ajalooline saare kunagine pealinn Kandy on tegelikult oma 100 tuhande elanikuga päris suur linn. Kandys võib veel ära käia Udawattakele ürgmetsas (sissepääs üle 6 usd, kes raha ei raatsi maksta, siis viimase järsu käänaku juures on traataias suur auk, sealt läheb kohalike poiste rada). Dalada Maligawa (Buddha Hambatempli) külastamist ei soovita. Hammas ise on väljas paar nädalat enne Buddha sünnipäeva s.t aprilli lõpus, mai algul ja siis on järjekord kohalike inimeste jaoks ligemale kilomeetri pikkune, turistid saavad sisse vist eraldi.

* Ratnapuras võib tutvuda kalliskivide kaevandamisega maa alustest kaevandustest. Aga et tehnoloogia, mida nad kasutavad on niivõrd algeline, siis pigem meenutab vett täis aukudest kruusase pori väljakaevamine pigem orjatööd, kui mingit romantilist aarde otsimist. (Ise olen seda näinud ainult telekast).

* Tervis
Malaariat võib kohati esineda, ise võtsin malaaria tablette vaid paari nädala tagant profülaktika mõttes, et kehva kvaliteediga joogivee möllu kõhus kuidagi vaigistada. Vihmaperioodil on metsa all rohu sees väga ebameeldivad kaanid. Mõnedes randades leidub ka liivakärbseid, kelle hammustustest jäävad sajad täpikesed nahale. Narkootikumid väga levinud ei ole. Riiki sisse sõites annad allkirja, et oled teadlik, et nende omamise eest on võimalik rakendada surmanuhtlust. Samas on maapiirkondades ja mõnedes vabama olemisega randades kanepi tõmbamine täiesti levinud.
Rannal päevitades kindlasti esimestel päevadel UV kaitsev kreem peale, sama kehtib ka snorkeldades, kuna isegi läbi vee võtab päike päris korralikult.
Saarel tasub ära proovida ka ayurveda massaaž. Turistidele mõeldud hinnad algavad sealt 20 USD ringis, ise sai Negombos see ära proovitud 7 USD tunni eest ja ega ta nii väga efektiivne ka ei olnud, meeldiv küll, jah.

* Aga , vaatamisväärsust on seal küllaga - alates elevantide kasvatuse paigast, kus saab beebi-elevante toita, andes neile pudelist piima; teeistandus ja teetehase külastus; kalliskivide kaevanduste külastus; merikilpkonnade kasvatuse külastus; Sigirya (8-s maailmaime)kuninga lossi külastus; Safari-loomapark (Lõuna-Sri lankal); Erinevad Budha templid, botaanikaaed jne.
Meie võtsime kohaliku autojuhi, koos autoga (mikrobuss),kes siis pakkus teenust-kohalike vaatamisväärsustele.Hind oli 5 p. eest ainult 500USD, mis sisaldas vaatamisväärsuste pileteid,autojuhti koos autoga,hotellid (kuna need vaatamisväärsuste külastus kestis mitu päeva),hommiku-ja õhtusöök.Kuna me käisime seal omal käel,siis seda soovitan ma ka teile.Broneerida hotell siin ette ära kogu reisiks.Inimesed on seal superabivalmis ja head,seda ka usk ilmselt on teinud.

Saturday, February 13, 2010

Siid...




Alessandro Baricco
See ei ole romaan. Ega ka jutustus. See on lugu. Mis algab noormehega, kes sõidab läbi pool maailma, ja lõpeb ühel tuulisel päeval järvega, mis on siinsamas. Mehe nimi on Hervé Joncour. Järve nime pole teada. Võiks ju öelda, et see on armastuslugu. Kui see oleks kõik, poleks tasunud seda jutustada. Juttu tuleb ka igatsusest ja valust, sa tead küll, mis need on, kuid õiget nime neile anda ei oska. Niisiis pole see ainult armastusest.

Tunnustatud itaalia kirjanik Alessandro Baricco on sündinud Torinos 1958. a. Tema teostest on eesti keeles ilmunud "Ookean meri" ja lühiromaan "Veretult". 1996. aasta "Siid" tõlgiti kiiresti mitmekümnesse keelde ja on Baricco raamatutest ehk tuntuim. Baricco edu saladus peitub äärmises sügavuses, löövas lühiduses, nõtkes liikumises ajas ning suurepärases jutustamisoskuses.

Lühikesed peatükid ja väga kergelt ning lendlevalt kulgevad leheküljed... lugu, mis elab edasi... ja paneb mõtlema...

Tuesday, February 9, 2010

Minu Alaska


Minu Alaska
Kasvatamas kelgukoeri ja iseennast
Maria Kupinskaja

Maria Kupinskaja ehk Mann otsustas oma õnnetus armastuses purustatud südant minna ravitsema nii kaugele, kui saab – ja nõnda sattus ta tööle kelgukoerte talitajana Alaskale. Kuidas saab elada keset külma liustikku, kus isegi telgis sees on miinuskraadid? Kuidas saja erineva koera tujude ja haigustega hakkama saada? Ning mis saab maailma teises otsas sellest pisikesest valutavast südamest?

* Raamat on armas lugu kelgukoertest. Võibolla venis veidi pikaks, st on kirjeldatud kahte hooaega Alaskal, erinevates kelgukoerte laagrites. Raamatu sõnum, mida rõhutatakse on: "KÕIK ON VÕIMALIK". Ehk peaks seda rohkem endile ka meelde tuletama, sest tihti kipub see ununema ja me takerdume tühiasjade taha, mis esmapilgul näivad ületamatud.

Monday, February 8, 2010

Tähenduse loomine ...

Märgid on populaarsed. Kapital, mis koguneb inimeste teadvusesse läbi mingi märgi nägemise on saanud järgmiseks suureks küllusesarveks, mida kõik endale ihkavad. Teen oma märgi, näitan seda teistele ja ongi rikkus meie õuel. Me teame edulugusid, me tajume kaubamärgirohkust ümbritsevas keskkonnas ja me proovime ka ise luua midagi samaväärset. Kahjuks aga paljud märgid ebaõnnestuvad, sõltumata headest kavatsustest.

Esimene põhjus märkide ebaõnnestumisel on sarnane alkeemikute omaga: kulla hinda saab ainult kulla eest. Samamoodi kui kulla väärtuslikkus põhineb ennekõike tema piiratusel, on kaubamärgi väärtus kinni meie tähelepanu piiratusel. Meil kõigil on personaalne filter, mis valib meile suunatud sõnumitest välja need, mida me märkame ja millele reageerime. Kaubamärk on harva asi iseeneses, ta siiski esindab midagi, mis on tegelik põhjus märgi väärtustamiseks ja märkamiseks. Kui see, mida märk tähistab, omab vaataja silmis väärtust, kandub see väärtus ka märgile.

Teine ebaõnnestumise põhjus on enda olulisuse ülehindamine. Küsimus pole teema (toote, teenuse) olulisuses kui sellises vaid võimetuses seda vestluspartnerile selgeks teha. Kui kõik nimetavad end kuningateks, pole keegi kuningas. Meil on Eestis näiteks trobikond toiduainete kvaliteedimärki, mis kõik pretendeerivad standardiks, tulemus on segadus tarbijate peas.

Kolmas ebaõnnestumise põhjus on lihtsustus. Ükski kampaania-märk ei toimi kampaania eest, ükski kaubamärk ei veena tarbijat toote headuses. Märk on ainult tähistaja, sümbol. Tehes märgi ilma sisulise tegevuseta, kommunikeerime me tühja sümbolit. Ja kui isegi inimesed teavad märki, ei liiguta see neid lähemale algsele eesmärgile.

Ja nüüd põhiline: tea, mida on tehtud enne ja millised seosed on juba loodud. Kõigel siin maailmas on eelnev ajalugu, näiliste võimaluste taga võib olla järgiproovitud ebaõnnestumine. Meie teadvus koosneb seostest asjade vahel, uued seosed on alati eelnevate küljes. Tea, millest tuletavad inimesed neid seoseid sest need seosed on tugevamad kui need, millega sa ise soovid seostada oma märki.

Vaatan siin, mida teeb Tallinna linn aastaks 2011 ja tegelikult ei näe, mille külge seda ehitatakse. Kampaanial on tehtud uus logo, mis pole enam meenutus suveniiriletilt aga samas ei seostu jälle millegagi. Kui eelneva töö puhul kumas selgelt läbi viide iidsele Hansalinnale, siis nüüdne kampaania näeb välja nagu ajaleht ilma teksti ja piltideta, tühi ja arusaamatu. Ma tahaks teada, mille üle meile linn uhke on, mida nähakse meis toredat. Korralduskomisjon kutsub kõiki kodanikke saatma neile “kiiksuga” ideid. Olen näinud tekstiga ülekoormatud (ja kohati loetamatuid) magenta-karva fotoaparaate ja plakateid. Kas tõesti puudub linnal strateegiline platvorm ja prioriteedid, mille alusel seda üritust teha? Linnakodanikelt nõu küsimine on sama professionaalne samm kui lasteaias korraldatud logo-konkurss. Milleks Tallinn kultuuripealinnaks üldse konkureeris? Ja milleks oli vaja teha vahepeal uus logo, kui täna veel puudub arusaam, milline saab olema ürituse keskne idee? Minu eesmärk pole karavani peale haukuda vaid juhtida tähelepanu taas sellele, et sisu peab eelnema vormile ja ma tahaks siiralt loota, et seekord on meil Euroopale enda kohta rohkem ütelda kui “Welcome to Estonia” Sest ükski märk ei anna sisu ja me endiselt peame tugeva märgi saamiseks ennekõike tegema tugeva toote.

Meil ei ole Eestis identiteedikriisi. Meil on lihtsalt palju pealiskaudselt tehtud tööd, mis koormab meie tähendusvälja sisutühjade loosungitega. Palun, hakkame nüüd üheskoos reaalselt midagi tegema. Tegema midagi sellist, mis tekitaks tunde, et see on minu ja kõikide nende imeliste inimeste linn, kes siin elavad. Ja siis hakkame seda tunnet märgiga tähistama. Mitte vastupidi.

Mõtted ühtivad :)

Allikas: Velvet

Teater ... Linnateater :)


Nädal tagasi st 30. jaanuaril käisin Linnateatris vaatamas etendust "Kes kardab Virginia Woolfi?"

Vahel harva tuleb elus ette üks öö, mida sa enam kunagi ei unusta. Öö, mil pinna all hiilinud deemonid pääsevad valla ja võtavad juhtimise üle, nii et äkki leiad end mängimas ohtlikku mängu, mida sa ise enam ei kontrolli. Öö, mil kõik saab piinlikult avalikuks ja sinust purskub ühekorraga välja kogu aastate jooksul allasurutud valu. Ja ometi juhib seda kõike armastus – suur, kõikehaarav, lõppematu armastus.

Edward Albee on 20. sajandi näitekirjanduse meisterlikumaid psühholooge, aga ka humanist, kes usub veendunult vabadusse ja inimväärikusse. Tema näitemängu toob lavale mainekas bulgaaria lavastaja Mladen Kiselov, kes asus hiljuti elama Eestisse. Kiselov lõpetas 1968. aastal Moskvas Anatoli Efrose õpilasena GITISe, tegutses alguses lavastajana Bulgaarias ja alates 1980ndatest on töötanud peamiselt USAs. „Kes kardab Virginia Woolfi?“ on tema esimene lavastus Eestis.

Kiselov on otsustanud panna publiku istuma George’i ja Martha elutuppa – raamaturiiuli kõrvale, suure õlimaali ette, lambi alla – , jättes alguses mulje, et vaataja on pandud kahe noore külalisega näiliselt ühele pulgale. Kuid „sein” jäetakse ikka püsti ja publik võib vabalt hingata: neid karmidesse mängudesse ei segata ning üllatuslikult ei häiri ka lavastus ise oluliselt meelt.

Nöökimine on mõnes kohas omamoodi rahvussport ja nii ei oskagi publik kohe kahtlustada mänge, mida juba kaugelt kuulda olev ja siis uksest sisse sadav abielupaar mängib (ustest sajatakse sisse päris palju ning lava „taha” jäävaid ruume kasutatakse aktiivselt).

Pealtnäha tavalised inimesed

Kiselovi lavastuses on pinge tegelaste vahel nagu diagramm, mis langeb ja tõuseb. Raev ja pisarad tõusevad lainena ning raugevad siis harja tipus järsku, et asenduda pärast väikest rahu naeru või uue jõudu koguva algega.

Seepärast ehk on ka rollidele raske näppu peale panna, sest need on kohati nii mitme­plaanilised. Inimlikkuse all tunduvad varitsevat kerged psüh­hopaatia sugemed. Vaariku loengupidaja-tüüpi abielumees kompenseerib üleolekuga mingeid oma probleeme ja vajakajäämisi (mida ta ei pruukinud ise endale tekitada), tema mängud on kohati lapsikud, kohati julmad, ja miski ei pane vaatajat uskuma, kui ta ütleb: „See on sinu jaoks, Martha, see on ju täpselt sinu maitse.”

Epp Eespäeva Martha on justkui tüüpiline naine, kes vajab tähelepanu ja meelitusi ning võimu, kuid tema julmus peidab ebatüüpilisi tagamaid.

Argo Aadli kokutav Nick võib olla närvidele käivalt võlts vaid selleks, et olla viisakas. Kuid alkoholipudeli tühjenedes on ta jällegi närvidele käivalt sihikindel, kuigi ta ise ei saa arugi, milleks ta midagi teeb ja kuidas seda mängu mängida. Kõigest pea lõpuni õndsas teadmatuses olev Honey on üsna hüsteeriline lollike, kel on aga oma saladus.

Nad kõik on pealtnäha tavalised inimesed. Ka siis, kui nad on just teinud midagi õudset. Ja nii ongi ka Linnateatri „Virginia Woolf” rohkem näitlejate- kui teemakeskne (illusiooni ja reaalsuse mäng jääb kuidagi kõrvale, olles küll tegevuse mootor, kuid mitte fookus) ning samal ajal klassikaline valik selle teatri austajatele.


Väga hea näitlejatöö Andrus Vaariku poolt :) ... istumine jäi veidi kangeks, kuna tegu oli kammersaaliga ja toolid puidust, aga see ei häirinud etendust ... :)

Sunday, February 7, 2010

Kino... Cinamon´is


Kuhu kadusid Morganid?Did You Hear About the Morgans?

Meryl ja Paul Morgan (Sarah Jessica Parker ja Hugh Grant) on Manhattanil elav edukas paar, kelle peaaegu ideaalset maailma varjutab üksainus viga – nende lagunev abielu. Aga see on pisiasi, võrreldes probleemidega, mis ees ootavad: nad satuvad mõrva tunnistajateks ning korrapealt kogenud palgamõrvari sihtmärkideks. FBI toimetab Morganid nende armastatud New Yorgist tillukesse väikelinna Wyomingis. Seal selgub kiiresti, et suhe, mis oli juba enne karidel, ähvardab Kaljumägede varjus muutuda elavaks põrguks.

Romantiline komöödia, mis jäi alla ootuste :( ... Paarkorda ikka itsitasin kaa, aga muidu selline tavaline st kesine, oleks oodanud rohkemat :)