Sunday, April 25, 2010

Sunday, April 11, 2010

Kõige tähtsam küsimus



Peep Vain

Tänapäeval on lihtne iseennast kaotada ning oma kõige tähtsamaid soove kõiksugu kiireloomulistele nõudmistele ohvriks tuua. Tagajärjeks on tasakaalutu elu ning järjest süvenev rahulolematus. Peep Vain tutvustab oma raamatus lihtsat ning lineaarset protsessi oma tegelike tahtmiste üles leidmiseks ning ellu viimiseks. "Kõige tähtsam küsimus" näitab, kuidas leida endast julget mõtlemist ja pealehakkamist ning teha ära asju, mis kõige enam rõõmu ja rahuldust pakuvad. See on raamat, mis aitab Sul ennast paremini tundma õppida.


Puhkuse ajal lugesin, raamat läks lennukalt, kuid eriti miskit meelde ei jäänud :) ju siis oli kõik niigi selge :)

Dubai


(Dubai märts 201o)

27. märts (pühapäev) Lend Abu Dhabisse Ethiadiga väga mõnus. Abu Dhabi lennujaamast Ethiadi bussid Dubaisse ja Ethiadiga lennanud reisijatele täiesti tasuta, tuli esitada vaid pardakaardi lipik. Ligikaudu 1 tund toimus sõit väga korralikul teel. Buss viis Ethiadi peakontori juurde Dubais ja sealt takso meie hotellini Ibis Hotel (Wordl Trade Centeri juures) 10,5 Dh ehk 35 eek. Ibis hotell euroopalik ja lihtne, saime varakult check-in-i ära teha ja siis linna peale, kus veetsime terve päeva. Metroo ei ole päris valmis, kuid toimib, osades peatustes veel ei peatu lihtsalt. Kahe tsooni pilet 4,50 Dh ehk 15 eek. Sõime McDonaldsis 2 einet hind 40 Dh, keskmine suurus seal meie kõige suuremast suurusest palju suurem :) Käisime turul ja kullaturul. Kullaturul oli väga palju kulda ja hinnad kõrged, sest nii väikseid kette, kui meil müüakse, seal lihtsalt ei olnud :) Vanalinn väga ilus. Igal pool demonstreeritakse araabia kultuuri, ajalugu ja kombeid ning seda kõike tasuta. Käisime maja muuseumis, kooli muuseumis – super kogemus. Araabia inimesed väga sõbralikud. Võib-olla veidi häirivad vaid India poisid tänaval, kes tahavad sulle müüa copy handbäge ja watches. Aga araablased on SUPER! Tagasi tulime üle jõe puu paadiga. Hind 1 Dh ehk 3,2 eek. Kaameliga sain ka sõita 20 Dh eest, mis oli väga erakordne kogemus, kaameli taltsutaja muudkui laulis araabia keeles ja väga lõbus oli :). Dubais olles tundsin end väga rahulikult, keegi ei luninud jootraha ja kõik olid ausad ning sõbralikud. Inglise keelega sai ka väga hästi hakkama. Õhtul jalutasime Dubai Shoping Mall-i, mis algul tundus lähedal, kuid lõpuks oli väga kaugel, vähemalt jala minnes. See asus kõige kõrgema hoone kõrval. Tagasi tulime taksoga, hind alla 20 Rs, täpselt ei mäleta.

28. märts (pühapäev) magasime kaua ja siirdusime Dubai Outlet Mall-i, mis asus linnast väljas, taksoga 30 min sõitu, hind 45 Dh. Uskumatud hinnad ja väga lahe keskus. Shoppasin nii kuis jaksasin :)

29. märts (esmaspäev) käisime kaubanduskeskustes. Kahe esimesega läksime alt, need olid väga väikesed. Tegime ära oma check-in-i Ethiadi peakontoris ja andsime ära kohvrid ning siirdusime ostukeskusesse, kus oli suusamägi sees. Väga lahe keskus :) Pärast sealt taksoga jällegi tagasi Ethiadi peakontorisse, kust buss viis meid Abu Dhabi lennujaama, kust meie lend 2:15 öösel väljus. Münhenisse saabusime hommikul ning siis kupatati meid kinnisest tsoonist välja ning meil tuli 8 h aega veeta avatud tsoonis. Poode oli vähe ja megakallid asjad olid, seega otsustasin veeta aja pingil magades :) Münheni linna peale ei saanud minna, sest mul olid rihmikud ja vaid dressipluus seljas ja seal oli sooja kuskil 10 kraadi vaid :) Viimane lend oli Estonian Air-iga. Check-in-i sai teha alles 1,5 h enne lennu väljumist, siis saime ka kinnisele alale, kus samuti ei olnud mitte midagi teha, mõned poed olid, aga megakallid jällegi. Ostsin tavalise mineraalvee, mis maksis 3,2 eurot. Estonian Air võttis meid vastu albiino lennukiga, st mingi valge lennuk, millele hiljem selgus oli kõhu alla küljele kirjutatud ka ESTONIAN AIR. Enamik reisijaid olid hämmingus, et mis lennuk see selline on. Ka seest oli see suhteliselt vana ja logu, aga Tallinnasse lendas ilusti välja :)
Tallinnas võttis meid vastu 6 kraadi sooja, mis võrreldes Dubai 35 kraadiga oli nagu põhjanaba. :) Esimese mõttena igatsesin juba Dubaisse tagasi. See on maa, kuhu kindlasti läheks tagasi!

Sri Lanka


(märts 2010)

14. märts (pühapäev) kell 5 varahommikul – saabumine Sri Lankale. Karnal ootas minu nimesildiga Colombo lennujaamas. Valuutavahetuse lennujaamas Ceilon Bank taheti kohe tõmmata 1500 Rs-ga ehk 150 eek-ga. Sõit väikse mikrobussiga Koggala Beach hotelli 5 tundi, tee normaalne, aga liiklus tihe ja keeruline. Bussid kohalikega rallivad mööda vastassuunas, suurema õigus :). Galle linnas tegime peatuse ja käisime kohalikus toidupoes Food City puuvilju ostmas. Esimese päeva veetsime rahulikult rannas päikse käes praadides :). Ookeani lained väga suured, nagu surfarite unistused. Vesi helesinine ja rand väga puhas. Hotell lihtne ja väga normaalne. Hotelli leidsin trip.ee kaudu, kus seal käinud eestlased olid soovitanud http://www.koggalabeachhotel.com/. Hommiku ja õhtusöök olid hinnas (~450 eek öö). Teenindajad olid väga sõbralikud ja abivalmis. Tuba hubane ja puhas. Ookeanini hotellitoast alla 100 meetri. Pimedaks läheb kella kuue ajal õhtul. Õhtul müristas kõvasti, sadas vihma ja lõi välku.

15.märts (esmaspäev) hommikul säras taevas. Hommikusöök ja siis kohustuslik postkaardi saatmine ning siirdusime randa, seekord varju :) Rannas Beach Boyd, kes kauplevad erinevate asjadega. Esimese ostuna ostsin 30 Rs ehk 3 eek-i eest käepaela. Müüja oli eriline mees.

16. märts (teisipäev) ookeani lained väga väimsad. Karnal laenas meile oma snorgeldamisvarustuse,kuid selliste lainetega ei saa snorgeldada. Siirdusime lähedal asuvasse (10km) Galle linna, sõiduvahendiks TUK-TUK. Külastasime Galle kindlust ja kirikut. Sõit Koggalast Gallesse ja tagasi 1000 Rs ehk 100 eek. Tagasi teel külastasime kilpkonna farmi (300 Rs ehk 300 eek pilet) ja Koggala Village Spice Garden-i. Soetasime päikse põletuse vastu aloe geeli ja kreemi sääskede hammustuste vastu. Pärast reisi jälle randa. Õhtul jalutasime rannas mitu tundi. Väga ilus rand :)

17. märts (kolmapäev) – ranna päev :) Eriline mees müüs jälle oma käepaelu , sakslased häbematud käskisid tal minna suurte lainetega ujuma ja filmisid teda, uskumatu õelus. Mees ei andnud endale aru ja tegi nii nagu turist käskis, võttis riidest lahti ning komberdas lainetesse ja püüdis ujuda. Siis käskis sama teha ka üks nii umbes 50-aastane saksa "daam" ning noormees läks jälle komberdades lainetesse. Proua muudkui filmis seda – ma ei saa aru miks, vaatab seda kodus seebikate vahele või??? Aga paelu ei ostnud keegi :( Proua tõi poisile vähemalt juua. Ma ei mõista, miks? Lihtsalt ei mõista ja häbi on, et inimesed Euroopas nii õelad on?! Hotelli teenindajad alati naeratasid, kui pilgud kohtusid, tundus oluliselt siiram naeratus olevat kui Tais.
18. märts (neljapäev). Selg punane, eilne päike vist läks veidi liiale. Seega tuli sel päeval varjus püsida. Jalutukäik rannas ~6km või rohkem. Tagasi tulles selg ja jalad kanged :) Õhtu söögi ajal hakkas kurk valutama ning öösel vist tuli väike palavik, paratsetamol ja hommikul oli juba parem. Öösel vist sadas kõvasti vihma.

19. märts
(reede) Pilvine päiksevõtt, päike oli pilve taga. Ostsin rannamüüjalt kaks ranna seelikut 1tk 400 Rs. Erilise noormehe käest ostsin 50 Rs eest veel kaks käepaela. Nii kui hotelli uksest välja saime, jooksis meile tuttav juht juba meieni, et oma teenust pakkuda. Poes käik TUK-TUK-iga 200 Rs ~800m. Õhtusöök Sri Lanka Night. Igal õhtul enam vähem sama buffee, kuid mingi eripäraga a´la Itaalia, Hiina jne. Kurgu valu on veidi järgi andnud.

20. märts
(laupäev) Päev vedelemist ookeani ääres, enamiku aja siiski varjus, sest päike ikka väga kuum :) Beach Boy käis näitamas pärdikut ja madu. Pärdik oli megaarmas ja sõnakuulelik. Foto temaga algul 1000 Rs, kauplesin 500 Rs peale. Ma loodan, et peremees osta selle eest ka pärdikule banaani. Pärdik ronis sülle ja kui peremees ütles "foto", siis ronis mulle kohe kukile. Süles otsis oma pisikeste sõrmedega minu nahalt kirpe :) Tema pisikesed sõrmed lasid muukui mööda mu nahka. Õhtul oli barbeque õhtu, lauad tassiti õue ookeani äärde ja õhtusöök pidi toimuma õues. Niisama äkki tuli hoovihm ja kõik lauad said märjaks ning kogu õhtusöök kolis kirbinal-krabinal tuppa. Grill-liha oli megahea.

21. märts (pühapäev) – viimane päev Koggala Beach hotellis. Mõnulesime varjus päikse vannis. Täna nägin jälle oma lemmikut pärdikut, pakkusin talle oma lõunasöögi - banaani – mõnualt mugis selle minu süles endale põske. Väga hoolikalt, et midagi raisku ei läheks. Päev oli kuiv, kuid õhtul kella 8 ajal hakkas sadam. Kella kuue ajal õhtul oli kilpkonna poegade merre laskmine. Kausi sees olid paljud pisikesi kilpkonnasid, kes viidi randa, kust nad hakkasid ookeani suunas liikuma. Käisime jäätise jahil veidi eemal putkas. Kõige rohkem hakkan puudust tundma pärdikust ja päiksest. Koristajale andsime tippi 280 Rs. Kohe oli tuba lõunaks puhas, muidu jäi meie toa koristus alati pärastlõunaks. :) Sri Lankal on pidevalt elektrikatkestused st 3-5 minutiks läheb elekter lihtsalt ära.

22. märts
(esmaspäev) – äratus 5:15, Karnal võttis meid peale kell 6 hommikul. Hotell pakkis hommikusöögi kaasa. Kalaturg – hommikune palju tuunakalu ja haisid. Koerad sõid ülejääke. Buddha tempel pärast Matara linna, templi kõrval oli põrgu, hoone, kus olid seintele joonistatud patud ja karistus. Kella 12st saabusime hotelli, mis oli midagi muud, kui algul kokku leppisime. Aga muidu normaalne. Hotel Chandrika (Pvt) Ltd Tissamaharama. Edasi kella ühe ajal alustasime oma retke Yala National Parki. Autojuht sõitis lahtise jeebiga Rand Rover, millel oli vanust 40 aastat. Läbisime pika maa, Yala National Parki pilet: 2 turisti, autojuht, 2 kohalikku ja jälje ajaja hind kokku 5300 Rs. Nägime linde, pühveid, sigu, ahve, krokodille, kitsi, karusid, leopardi. Leopard pidas jahti pühvli pojale, õnneks pääses pisike tema hammaste vahelt. Ema pühvel ründas ründavat leopardi, et kaitsta oma poega. Tagasi teel läks auto katki ning parandasime seda. Hiljem võidusõit teise jeebiga, päris kõhe, kiirus suur ja pime. Autojuhile raha 4000 Rs ja jäljeajaja 300 Rs. Käisime ka kohalikku jooki Araki ostmas. 19:30 jõudsime hotelli rampväsinuna.

23. märts (teisipäev) – hommikusöök ja siis jälle teele. Sõitsime Ellasse, teepeal kosk ja siis pikk sõit mööda S-kujulist mägist teed Nurwara Eliya. Nuwara Eliyas tegime peatuse. Mäe tipp 1868 meetrit ja siis sõit edasi. Teetehases ekskursioon ja siis shoping ja sõit mäest alla S-kujulist teed mööda. Vaated super, aga ee karusell ajas minul südame tõsiselt pahaks. Lõpuks jõudsime Kandy´sse. Kus kell 17:30 algas 30 minutiline Kandy Cultural Centralis Kandy Dance sõu, pilet 500 Rs inimene. Pärast etendust jalutuskäik Kandy järve kaldal, järv inimese poolt tehtud. Linn suhteliselt must ja palju rahvast, pea kohal lendasid nahkhiired. Hotell oli normaalne – Senani Hotel Rajapihilla Maw Atha http://www.senanihotels.com/ . Akna taga puu otsas olid pärdikud. Õhutsöök peaaegu sama, mis eelmine päev, lisaks oli salat (+supp+kana+jäätis/puuviljad). Lauda teenindus, et saada jootraha.

24. märts (kolmapäev) Hommikul Kandy templi külastus, pilet 1000 Rs nägu. Tempel suur ja võimas ning rahvast väga palju. Lootusõied sai osta ukse pealt, tuli panna laudadele ja soovida midagi :), seda ma ka tegin. Teisel korrusel Buddha hammas kullast kuju sees. Uksed avaneisd iga päev 5 minutiks, kuid hammast ennast näidati vaid üks kord aastas. Uks on ikka võimas asi, inimesed olid pikkas järjekorras. Jalutasime veel templis ringi, igal pool olid annetuskastid. Tempel vaadatud siirdusime kalliskivi muuseumi. Näidati filmi (8 minutit), kui keeruline on kalliskivide otsimine ja kaevandamine. Siis ekskursioon ja räägiti erinevatest kividest ning siis edasi müügisaali, kus olid hõbe ja kullast ehted ning kalliskivid. Sinine topaas jäi silma, aga me ei kavatsenud osta, kuid 2h pärast lahkusime siiski kividega. Aga see päev polnud veel läbi. Edasi liikusime Old Village Spice & Herbal Gardeni, kus tehti tiir aias, tutvustati erinevaid vürtse ja taimi ning pakuti teed. Kui kõik näidatud, siirdusime testimisse, kus hakati tutvustama erinevaid ravimeid. Samal ajal kaks õpipoissi tegid meile massaaži. Pärast seda jälle ostusaali ja hakati soovitama. Mulle meenus, et läheme läbi Dubai ja peame kõik kaasa tassima ja hinnad ei olnud ka just kõige odavamad. Edasi siirdusime hotelli Thailanka Hotel Resorts – A Garden of Pleasures. A haven of place. Hotellist 200 meetrit eemal pidime autost välja tulema ja istuma naljakasse aparaati: jalgratas – 2 inimese sadul ja meid sõidutati hotellini. Saabudes saime jälle kohalikku kokteili ja siis tuppa – väga uhke hotell oli. Tuba oli suur ja luksuslik, isegi mullivann oli. http://www.thilankaresorts.com/ Dambulla.

25. märts (neljapäev) Hommikul sõit Sigirilia kivi juurde. Kivi ilus, aga palju ronimist, aed ümber ka väga ilus. Lõppu ronisime ilma Karnalita. Üleval olid isehakanud giidid, kes pärast küsisid 1000 Rs. Üldselt on jäänud selline mulje, et Sri Lanka rahvas on sõbralik ja abivalmis ja iga liigutuse eest küsitakse raha ning lisaks veel tippi, ja 1 dollar on vähe tipiks, 5 piisab. Giidile andsime siiski 150 Rs vaid. Edasi läksime kivi templi juurde, sisse ei läinud. Sealt edasi sõitsime elevantide orbudekodusse, mida olin ettekujutanud hoopis teisiti. Elevandid olid nagu vangis ja talitajad neid konksuga torkimas. Vaateplatvorm söögikohad ning elevandid nagu mingil platsil, mitte vabas looduses. Pilet 2000 Rs ehk 200 eek. Foto elevandiga 600 Rs. Siis sõit Negombo poole, tee peal jõime veel wild coconut´i mahla. Huvitav, aga ei maitsenud :) Õhtuks jõudsime Negombosse. Hotell tavaline, vaatega ookeani. Päev oli olnud jälle väsitav. Viisime asjad hotelli Negombos Gold Sands Hotel ja siis läksime Karnaliga raha asju arutama ja siis läks asi veidi hapuks. Olime Karnalile maksnud 500 dollarit ning võlgu veel 195 dollarit. Maksime 200 dollarit ja 50 eurot. Tuli välja, et homme ta ei saa meiega olla ja peab minema lapsega piknikule. Et on arusaamatus ja ta oli minust valesti aru saanud, kuigi minu kirjas oli, et lahkume 27. märtsil kell 4:30 am. Tema oli aga aru saanud, et me lahkume 26. märts 4:30 pm. Minu kirjas oli ka see, et 27. märts soovime olla Colombo linnas ja rannas ja et see oleks olnud meie viies päev temaga. Nii tuli meil võtta veel üks öö samas hotellis. Karnal maksis selle eest 4500 kohalikku, meie talle 50 eurot ehk 7500 Rs, st et tipp oleks olnud 3000 Rs. Ja siis ta küsis, palju ta sellest peab vennale auto juhtimise eest andma. Tekkis piinlik moment, andsime lisaks oma viimased 20 dollarit ja 1000 Rs nii öelda tipiks. Karnali 4 päeva teenust läks maksma 700 dollarit + 20 dollarit + 1000 Rs + 3000 Rs = 76 000 Rs ehk 7600 eek. Mitte just odav lõbu, hind sisaldas ka 4 ööd hotellides.

Üldiselt on see maa jätnud mulle tipi maitse. Iga asja eest tippi ja mitte vähe vaid ikka korralikult, kui liiga vähe annad, siis saadakse pahaseks.

26. märts (reede) Negombo hotellis. Hotell lihtne ja normaalne, bassein ja rand kohe hotelli juures. Vedelesime terve päeva rannas, jällegi varjus. Kurgus oli ikka veel veidi kibe maitse sellest eilsest raha jagamisest. Dubai viisaga oli ka jama, sest pidime selle välja printima, 1 lk 100 Rs ja kui meili lahti tegin, siis näitas 16 lk ja kuidagi laiali jaotatuna st asjad ei olnud nii kuis peab. Lisaks tuli maksta 250 Rs tunni interneti eest. Õnneks sai meie reisiagent selle parandatud ja saatis .pdf-ina ning pärast pikka jauramist printeri ja arvutiga, õnnestus see ka välja printida, ütleme nii, et tiiger on Sri Lanka saarest kauge kaarega mööda hüpanud, it-valdkond ikka väga algeline seal. Kui ütlesime, et meil vaja printida 16lk, siis ühe lehe hind langes 50 Rs peale, hiljem selgus, et .pdf oli vaid 4lk. Seega saime soodsamalt, kui esialgu pakutud. Arve 250 Rs + 300 Rs = 550 Rs.
Sri Lanka jäi meelde kui 5 dollari maa, st kui alla selle tippi annad, siis vaadatakse sulle väga halvasti.

27. märts (laupäev) öösel sadas vihma ja lõi välku, kui hakkasime lennujaama poole siirduma. Lennujaam Negombost ~20km. Takso sinna 1500 Rs. Lennujaamas pikad ja venivad järjekorrad check-in-is. Hiljem läks libedamalt st passikontrollis. Julgestuskontroll toimus enne väravat st igal väraval oma julgestuskontroll. Selleks ajaks olin õnnelik, et Sri Lankalt ära saan :).
Sri Lanka sobiks vist vaid rannapuhkuseks st hotellis, kuid selleks ei pea nii palju lendama, võib ka mõne lähema sihtkoha võtta :), aga vähemalt sai see maa ka nähtud :)