Wednesday, February 17, 2010

Dubai... ja arvamused sellest kohast

Araabia Ühendemiraadid



Araabia Ühendemiraadid loodi 1971. aastal, pärast inglise koloniaalvõimu lahkumist Araabia poolsaarelt. AÜE-sse kuulub seitse emiraati: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Qaywayn, Ra’s al-Khaymah ja Al-Fuyairah. Pealinn asub Abu Dhabis, mille territoorium moodustab riigist 85%. Suurim turismikeskus ongi Dubai. Emiraadid on oma asjaajamises suhteliselt iseseisvad, liikumine nende vahel on vaba ja kuivõrd teised emiraadid peale Abu Dhabi ja Dubai on väga väikesed, siis tihti ei märkagi, mil olete ühest riigist teise jõudnud.

Googeldasin:

* Eesti kodanikud vajavad AÜE-sse sisenemiseks viisat, mille vormistab passikoopia alusel kas hotell või reisikorraldaja (paketireisi puhul). Vormistamise aeg 2-5 tööpäeva, hind sõltuvalt kiirusest 352-704 krooni, millele lisandub hotelli teenustasu kuni 250 krooni. Viisa saamine on keerulisem alla 30-aastastel vallalistel naistel.

* Rahaühikuks on Dubais AÜE dirham. 1 AED = 3,52 EEK.

* Kahekohaline tuba nelja-või viietärnihotellis maksab alates 1500 kroonist, sooduspakkumiste korral tuhande ringis. Kõige odavam periood Dubai külastamiseks on suvi, mil seal on kuni 45 kraadi sooja. Eurooplasele meeldivaim (jahedaim) aeg on detsembris-jaanuaris.


* Dubai ise oli erakordselt puhas ning rikkalik. Kui ma esialgu olin endale loonud eelarvamuse Dubaist kui tüüpilisest Aasia riigist, siis mu arvamus muutus kiiresti. Kaunid ja moodsad ehitised, palju istutatud rohtlaid (palmid, lilled), suured kaubanduskesused jms. Kõike ei olegi võimalik kirja panna, sest see jutt veniks liiga pikaks :)Kui aga soovitustest rääkida, siis kindlasti tasuks käia kõrbe safaril ning külastada veeparki (nime ei mäleta). Väga mõnus on õhtul linnavahel jalutada sest seal keeb elu tegelikult just õhtul pimedas!Igal juhul oli kogu see reis kustumatu mälestus ning ma läheksin sinna tagasi IGA KELL :)

* Pärast Dubais šoppamist on meeldiv mõnepäevane puhkus mõnes teises emiraadis. Vähem kui tunnise sõidu kaugusel asuvad Ajman ja Sharjah pakuvad kõrgtasemel rannakuurorte (Radisson SAS, Kempinski jt).

* Kel aega veidi rohkem, võiks sõita AÜE idarannikule, India ookeani kaldal asuvasse Al- Fuyairah'sse, kus hiljuti avati Le Meridieni keti luksuslik Al Aqah Beach Resort. Sealt omakorda on vaid mõnikümmend kilomeetrit Omaani põhjapoolsesse enklaavi, Musandami poolsaarele. Ja India ookean ise on juba omaette vaatamisväärsus.

* Hinnad on siis kõigis kaubanduskeskustes ja turgudel 50-70% odavamad kui tavaliselt. Kindlasti tasub minna kõrbesafarile (kui kannatad ja süda pahaks ei lähe) ja linnatuuril võiks ka käia, seal saab enam-vähem pildi ette, kus ja mis. Kullaturg oli vägev ning unustamatu mulje jättis ka 7-korruseline kasukakaubamaja, kui on huvi karusnahka osta (poole odavam, kui nt Eestis). Kaubanduskeskustest soovitaks muidu Burjumani, sealt leiab enam-vähem kõik tuntud brändid. Dubais pead arvestama, et vahemaad on päris pikad ja see koht pole üldjuhul jalgsi kõndimiseks. Ise olen eelistanud sellepärast kesklinna hotelli, kuna sealt on võimalik ka jalgsi liikuda väga paljudesse kohtadesse ja vajadusel viivad mere äärde tasuta bussid. Kui võtad mereäärse hotelli, siis pead palju taksoga liikuma. Taksod olid küll odavad, aga viimastel aastatel armastavad taksojuhid petta ja tiirutavad ringi, et arve suurem tiksuks. Põhiliselt asuvadki hotellid kas kesklinnas, mere ääres või siis Deiras. Viimane on minu hinnangul pisut lärmakam piirkond, kuna seal on palju turge (k.a. kullaturg) ja ka töölised elavad valdavalt sealkandis ning on räpakam. Deira poolele saab muidu kesklinnast päris kiiresti üle kanali abraga (maksab pool dirhamit ainult). Arhitektuur on vägev ja pidevalt ehitatakse seal midagi (mis võib ka häirida). Mõnes linnaosas satud justkui "Matrixi" filmi, jätab sellise tehisliku mulje. Mulle Dubais igal juhul meeldis ja läheks tagasi küll veel.


Dubai: to buy or not to buy

AÜE

Dubai

No comments:

Post a Comment